Az Apple új okostefonjáról, az iPhone SE-ről sok kérdés nem maradt a bemutatóról, annyi minden szivárgott ki, azonban így is sokan várták a bejelentést. A vállalat tavaszi bemutatóján először debütált okostelefon, amely nem az iPhone 6 sorozat tagja, belülről ugyan hasonlít az új modellekre, kívülről viszont közel teljesen megegyezik az iPhone 5s-sel.

Az Apple a világ legjobb 4″-os okostelefonját akarta megcsinálni és úgy tűnik, hogy ez sikerült is. Korábban, amikor a vállalat 4,7 és 5,5 hüvelykes kijelzővel szerelt telefonokra váltott, maximum a Sony által kínált Compact termékek kínáltak felsőkategóriás hardvert kisebb méretben, azonban most az Apple megtette azt, amit egyelőre a többi gyártó kevésbé mert. A 4″-os kijelző méretre manapság maximum belépőszintű telefonokat adnak ki az androidos gyártók, az iPhone SE azonban a legújabb hardver elemeket tartalmazza ebben a méretben és az iPhone 6s teljesítményét kínálja.

Azok, akik az iPhone 5s méretére vágynak, de szeretnének újabb hardvert annál, bizony nagyon örülni fogna az iPhone SE-nek. Kívülről azonos vonalvezetésről beszélhetünk, egyenes vonalak, semmi lekerekített oldalsó él. A fém ház asztroszürke, ezüst, arany és rozéarany színben érhető el, rajta rozsdamentes acél Apple logóval.

Philip Schiller, az Apple globális marketingért felelős alelnöke elmondta, hogy az iPhone SE kis házában minden megtalálható, ami csak kell. A 4″-os Retina kijelző 1366×640 képpontos felbontásával a korábban bevezetett 326 PPI képpont sűrűséggel rendelkezik, azonban a 3D Touch funkció nem került bele, ez tehát hiányzik. A processzor a legutóbbi Apple A9-es 64 bites egység, amelyet kiegészít az M9-es mozgáskövető koprocesszor is. Az nem derült ki, hogy az új okostelefon 1 GB RAM-mal rendelkezik-e, mint az iPhone 5s, vagy megkapta-e a 2 GB-os, mint az iPhone 6s, bár a kisebb kijelző felbontás miatt valószínűsíthető az első opció, de ezzel kapcsolatban még megerősítésre várunk. A beépített háttértár kétféle méretben lesz választható, a 16 GB mellett 64 GB-os modell kerül piacra.

A hardveres alapok természetesen további fronton is változtak. Újabb, gyorsabb LTE modem került a telefonba, amely az iPhone 5s-hez képest 50%-kal gyorsabb mobilinternetet tesz lehetővé, illetve a WiFi is a 802.11ac szabványra váltott. Elérhető az Apple Pay a beépített NFC segítségével, illetve az iPhone SE hátlapjára már a 12 megapixeles új kamera került, támogatva a Live Photos és a 4K videó rögzítés lehetőségét.

Magyarországon március 29-től rendelhető az okostelefon és áprilisban kezdődik a szállítás. Az iPhone SE ára 16 GB háttértárral 158 990 forint, míg 64 GB háttértárral 198 990 forint. Ezzel az Apple igen jó ajánlatot tett le azok számára, akik nem szeretnének nagyképernyős telefont, de szükségük van a jobb hardverre.

via Apple