Február végén az MWC 2016-on lehetőségem volt egy rövid interjú erejéig négyszemközt beszélgetni Wang Yanminnal, aki a Huawei Device üzletágának elnöke a CEE (Közép- és Kelet-Európa) és Skandináv régióban. A vezető egy rendkívül kedves ember képét mutatta a fél órában, amíg egy privát szobában folyt az interjú. Némileg meg voltam lepődve, hiszen eredetileg úgy tudtam, hogy csak csoportos interjúkat ad. Wang Úr, illetve a Huawei hazai képviselete előzetesen olyan infót adott, hogy csak regionális infókat kapok majd, hazait nem. Ennek ellenére hirtelen ott találtam vele magam szemtől szemben és szóltak, hogy más nem jön, így akár kezdhetjük az interjút, Wang Úr pedig meglehetősen készségesen válaszolt kérdéseimre.

A beszélgetés a Huawei teljesen új termékéről, a MateBookról szólt, hiszen ezt az egy újdonságot leplezte le a kínai gyártó Barcelonában. A MateBook még a Huawei-nek is újdonság abból a szempontból, hogy ez az első termékük, amely a számítógépes piacot célozza. A 2-in-1 készülék teljesen prémium igények lefedésére készült  és a fejlesztése során az Intel és a Microsoft is segített, a két vállalattal egyaránt együttműködési megállapodást kötött a Huawei.

Wang Yanmin, a Huawei Device üzletágának elnöke a CEE (Közép- és Kelet-Európa) és Skandináv régióban

Amikor arról kérdeztem, hogy miért lép be a Huawei arra a PC piacra, amely összességében nézve lassan, de biztosan csökken az eladásokat tekintve és nem érzi-e azt, hogy a Surface Pro 4, vagy az iPad Pro túl nagy ellenfél a vállalatnak, amely “újfiúnak” számít ebben a szegmensben, teljesen logikus választ kaptam. A Huawei úgy látja, hogy a Microsoft egy szoftver fejlesztő cég. Vannak, illetve korábban is voltak fizikai termékei, ennek ellenére nem akarja egyik partnerét sem magam mögé utasítani az eladásokban. A Surface sorozat készülékei referencia modellek. Mondhatjuk, hogy olyan a Surface Pro 4 a Microsoftnak, mint a Nexus 6P a Google-nek, egy olyan készülék, amelyben a vállalat megmutatja, hogy milyen irányokat várna a partnereitől, mit lehet kihozni az operációs rendszerből és a termékkategóriából. A gyártók ezt lemásolhatják, módosíthatnak az elképzelésen, csinálhatják jobban, vagy csinálhatják akár olcsóbbra is, ha ezzel új rétegeket fednének le.

A Microsoft legnagyobb problémája azonban, hogy amíg a Google rendszerére, az Androidra kapnak a gyártók, addig a Windows 10 esetében konzervatívabb az összes partner, azok  sokkal bizalmatlanabbak. Ez esetben természetesen a számítógépekre, notebookokra és 2-in-1 készülékekről van szó a teljes értékű Windows 10 rendszerrel, nem a Windows  10 Mobile-os okostelefonokról, phabletekről. A Microsoft eddigi partnerei előrukkoltak többféle 2-in-1 készülékkel, az ASUS, az Acer, a Dell, a Toshiba, a HP, vagy éppen az MSI egyaránt kínál 2-in-1 készülékeket, van olcsóbb, drágább, otthoni, üzleti, prémium és kevésbé prémium. Azonban a Microsoft szeretett volna egy olyan készüléket a partnereitől, amely teljes egészében prémium, ráadásul globálisan elérhető. Ez utóbbi a kemény dió. A  nagy gyártók mutattak már  be teljes fém házas 2-in-1 tabletet akár 4K kijelzővel is, ezek azonban csak néhány piacon érhetőek el, a prémium modelleket a gyártók nem terítik ki több piacra is, az ugyanis túlzottan rizikós.

 

Ekkor jött a Huawei és a Microsoft közötti megállapodás. A Microsoft úgy látta, hogy a Huawei az okostelefonok és a táblagépek piacán tudott prémiumot alkotni több alkalommal, ráadásul a tavalyi évben már látszott az, hogy elkezdett beérni a globálisan több milliárd dolláros befektetés, hiszen rakétaként emelkedtek az eladások, a piaci részesedés és a bevétel. A Huawei van olyan piaci helyzetben, hogy képes egy új kategóriában, a 2-in-1 készülékek között is bemutatni egy prémium eszközt, amelyben szinte minden olyan benne van, amelyet bele lehet tenni és azt képes a legtöbb piacon elérhetővé tenni. A MateBook ugyanis nem csak olyan piacokon lesz kapható, mint az Egyesült Államok, vagy Németország, hanem 2016 második negyedévében Magyarországra is megérkezik majd az eszköz. Ennek mi itthon azért is örülhetünk, mert nem hogy a Microsoft partnerei nem teszik elérhetővé prémium 2-in-1 felhozatalukat itt, hivatalosan még a Microsoft sem kínálja a Surface modelleket Magyarországon.

Amikor arról kérdeztem Wang urat, hogy mi a terv a MateBookkal hosszú, vagy rövid távon, mennyit szeretne abból eladni a Huawei, vagy éppen milyen piaci részesedést szeretne elérni a 2-in-1 szegmensben, meglepő választ kaptam. A Huawei teszteli a piacot. Amíg az okostelefonok körében hosszú időre visszanyúló tapasztalattal rendelkezik a kínai gyártó, addig bizony a PC ágazatban teljesen új szereplőnek nevezhető. Wang Úr azt mondta, hogy nincs  forecast, nincs elvárás a piaci részesedésre. A Huawei készített egy olyan prémium 2-in-1 készüléket, amelyet a Microsoft hiányolt a piacról, hogy megmutassa a vállalat, hogy ilyet is tud, jobban, mint a szegmens régi szereplői. Az pedig, hogy miképpen megy majd tovább ez a vonal, kiderül majd a felhasználók reakciójából. MateBook sikere fogja meghatározni azt, hogy a sorozat milyen irányba megy tovább. Bár az interjú alanyom nem így fogalmazott, de ebben benne van az a (kevésbé valószínű) opció, hogy a MateBook megbukik, a Huawei pedig csak gyors látogatást tett a PC piacon, azonban az is elképzelhető, hogy ha a piac pozitívan reagál, akkor  további fejlesztések és készülékek várhatóak a jövőben. A piac pozitív fogadtatása pedig nem feltétlenül csak az eladott mennyiségben kell hogy megmutatkozzon. Ez azért is fontos, mert a MateBook egy olyan kategóriában indul, amelyből darabszámot tekintve nem egyszerű nagyot alkotni, főleg olyan országokban, mint például Magyarország. Azonban az eladásokból és a visszajelzésekből láthatja a Huawei azt, hogy  milyen irányba lehet menni tovább a Windows 10-es rendszerrel szerelt  2-in-1 eszközök esetében.

 

A Microsofttal kötött együttműködés felveti a kérdést, hogy a Huawei újból ad-e ki mobilt Windows rendszerrel és ekkor át is kanyarodtunk a mobilos divízióra az üzletiről. Wang Úr szerint a PC-s és a mobilos piac két nagyon eltérő ágazat. Amíg PC fronton a Microsoft nagyon erős és a Windows 10 is sikeresnek tűnik, illetve nagy erőforrásokat is fektetnek bele, addig az okostelefonok esetében más a helyzet. Itt a Windows 10 Mobile és elődje, a Windows Phone közel sem olyan erős a konkurensekhez képest és a felhasználók sokkal jobban szeretik az Androidot, amelyet ráadásul a Huawei számos funkcióval és extrával ruházott fel az évek alatt. Arra a kérdésre tehát, hogy jön-e a közeljövőben Windows 10 Mobile rendszerrel Huawei okostelefon, egy határozott nem volt a válasz.

Huawei Ascend W1 Windows Phone 8 rendszerrel, utód nélkül

A Huawei az okostelefon piacon is elsősorban a prémium eszközökre fókuszál, azonban itt más elvárása és igénye van a célközönségnek, mint az üzleti prémium PC-k esetében. Emiatt van az is, hogy sorozatot futtat a Huawei is párhuzamosan. A  Mate azoknak van, akik nagy kijelzőre, hosszú üzemidőre vágynak, a P-sorozat kapta a divatos külsőt, míg a G-széria készülékei ezeket próbálják ötvözni alacsonyabb árkategóriában. Természetesen mivel az alsó szegmenset is szeretné kiszolgálni a Huawei, az Y-sorozatba tartozó eszközeire is fókuszál, bár ezen esetben inkább az ár dominál, mint a képességek.

 

Az elmúlt fél évben négy felsőkategóriás készülék is debütált a Huawei zászlója alatt,  hiszen az IFA 2015-ön a prémium igényeket célzó Mate S készülék jelent meg, amelyet követett az első Google referencia telefonja a vállalatnak, a Nexus  6P, illetve az év végén a Mate 8 hozta el az addigi legerősebb hardvert androidos okostelefonban. Van azonban egy sorozat, amely tavasszal szokott frissülni, nyilván a P9 érkezéséről van szó. Természetesen Wang Úr nem szeretett volna még  nagy újdonságokat elárulni a jövőben érkező telefonjairól, azonban elmondta, hogy a P9-es áprilisban debütál és szeretnék tovább vinni azt a sikert, amit  a P8 és annak társai  elértek az elmúlt egy évben. A Huawei P9 azon kívül, hogy továbbra is nagyban fókuszál majd a dizájnra, kiemelt szempont lesz a kamera funkcionalitása is, amely korábban is az volt. Bár ekkor még nem került említésre, néhány nappal később bejelentésre került, hogy a Huawei és a Leica együttműködést kötött, így az ismert lencse gyártóval közösen fejleszti mobilos kameráit a jövőben a Huawei.

Amikor megkérdeztem, hogy mely készülék volt az utóbbi időben a legsikeresebb Magyarországon, akkor nagyon meglepő információ nem ért amikor a válasz a Huawei P8 Lite volt. A középkategóriás okostelefon megjelenését követően is igen kedvező  árazású, jól felszerelt modellnek tűnt, népszerűségét továbbra is fenntartja a Huawei azzal, hogy az ára fokozatosan csökken. Van azonban egy meglepetés. A Huawei Mate 8, amely január vége óta kapható Magyarországon szintén nagy sikernek örvend. Bár pontos számokat nem kaptam, de Wang úr szerint meglepően keresett a 6”-os phablet hazánkban, amely azt jelenti, hogy a felsőkategóriás szegmensben is egyre inkább számolni kell a Huawei készülékeivel és talán már most hangsúlyosabb lehet a vállalat ebben az árszegmensben, mint a Sony Mobile, vagy a HTC.  A Mate 8 egyébként globálisan is sikeres, decemberben jelent meg Ázsiában, illetve nyugatabbra csak januárban, mégis a Huawei máris 3 millió darabot adott el belőle, amely jó teljesítménynek tűnik.

Ha a tavalyi év izgalmas volt Huawei szempontból, akkor milyen lesz az idei? Már  most, a Huawei P9 család bemutatója előtt nagy az érdeklődés az új modellek iránt, ami azt jelenti, hogy a gyártó egyre jobban jön fel. Pár héten belül piacra kerül a széria, mellette a második negyedévben jön a Huawei MateBook is, ezzel globálisan is új lendületet kap a Huawei. Attól  nem tartok, hogy a P9-es és annak olcsóbb, drágább verziói kevésbé lennének keresettek, mint a P8, azonban arra én magam is kíváncsi vagyok, hogy  a prémium 2-in-1  készülék hogyan állja majd meg a helyét Magyarországon, miképpen fogadja a piac az olcsónak nem mondható, de elsőre kifejezetten jónak tűnő eszközt.

A Wang Yanminnal eltöltött rövid idő  és  beszélgetés során arra jutottam, hogy régiónkban is  igen komoly tervekkel szerepel a Huawei, nem csak a jól menő piacokon akar hódítani, hanem a világon mindenhol, ez pedig nekünk, magyaroknak is jó. Folytatás április 6-án, Londonban a P9 bemutatóján, ahol a Tech2.hu is ott lesz, ugyanis Wang úr még az interjú során jelezte, hogy vegyek részt én is  a bemutatóján és éljem át az élményt a helyszínen.