A Huawei a mai napon Londonba invitált meg minket, ahol a korában számos pletykában felbukkant Huawei P9-es okostelefon debütált. A készülék sok mindenben hasonlít az elődhöz, a P8-hoz, azonban sok a változás is, mint a dupla kamera a hátlapon, vagy éppen az ujjlenyomat olvasó, amely a sorozatban nem volt elérhető korábban. Ezúttal is több kiadás érhető el, azonban a P9 erősebb verziója nem Premium, hanem Plus nevet kap.

A Huawei P9 okostelefon 5,2″-os kijelzővel rendelkezik, amely “csak” FullHD felbontású. Hasonlóan a Mate S-hez ez is AMOLED panelre épül, azaz nem IPS, illetve az előlapi védő üveg ívelt, 2.5D profilt kapott. A Huawei P9 Plus nagyobb lett, 5,5″-os, azonban itt is maradt a FullHD felbontás.

A készülék a Huawei saját fejlesztésű processzorát, a Mate 8-ban debübtált Kirin 950-et tartalmazza. A Huawei P9 Plus a Kirin 955-öt kapta meg, ez egy nyolcmagos SoC, amiben négy 2,5 GHz-es Cortex-A72-es mag és négy 1,8 GHz-es Cortex-A53-as mag helyezkedik el, illetve a Mali-T880-as grafikus meghajtó, némileg tehát erősebbnek tekinthető, mint az a alap verzió. A P9-be 3 GB RAM és 32 GB háttértár kerül, míg a Plus esetében 4 GB RAM és 64 GB háttértár érhető el.

Az alumínium unibody ház 6,98 mm vékony és méretes, 3000 mAh kapacitású akkumulátort rejt, míg a P9 Plus-ban 3400 mAh-re nő a kapacitás . A hátlapon megtalálható a Fingerprint 2.0 nevű Huawei fejlesztésű ujjlenyomat olvasó, de ennél sokkal érdekesebb a 12 megapixeles kamera rendszer, ami két szenzort tartalmaz, ezt a Leicával együtt fejlesztette a Huawei. Ennek funkcionalitása szerteágazó lesz, a mélységérzékelésen kívül a gyorsabb fókuszálást és a jobb sötétben készült képeket is szolgálja majd. Az előlapra ismételten 8 megapixeles kamera került, ez f1.9-es rekeszértékű lencsével lett ellátva.

A P9 a második Huawei okostelefon USB-C-vel, hiszen korábban a Nexus 6P is ezzel volt ellátva. Sajnos azonban hiába az új port, az adatátvitel továbbra is csak USB 2.0 sebességű, nincs tehát 3.0. A készülék egy és két nano SIM-et fogadó kivitelben is megjelenik, támogatja a 4G LTE hálazatokat, WiFi-ből pedig 802.11ac 5 GHz kompatibilis.

A P9 család az Android 6.0 Marshmallow rendszerre épülő EMUI 4.1 relülettel jelenik meg, amelyet a Huawei számos funkcióval lát el.

Európában április végén startol a P9, amelynek az ára 569 euró lesz. A Huawie P9 Plus májustól vásárolható meg, az ára 699 euró lehet.