Az MWC 2016-on egyedül a Sony tudott nagyobb meglepetést okozni, hiszen úgy mutatta be a teljesen új Xperia családját, hogy azt közben senki sem várta.

A ma reggeli sajtóbemutatóra sokan el sem mentek, ugyanis nem volt várható, hogy komolyabb újdonság érkezik a Sony-tól. Xperia Z6-ról nem lehetett hallani korábban, illetve várható volt, hogy a Sony lassít a korábbi fél éves készülék frissítési periódusán, így sokan gondolták, hogy az Xperia Z5 marad a gyártó legutóbbi csúcsmodellje még egy ideig.

Emiatt is volt meglepetés az új ,,X” szériás okostelefonok megjelenése, amelyek egy új, egységes dizájn koncepció részeként érkeznek. Minden X szériás Sony okostelefon szélei lekerekített üveget kapnak, illetve egybefüggő kerettel vannak ellátva.

Sony Xperia X

Az Xperia X tekinthető az új trió alapjának. Az okostelefon FullHD felbontású 5″-os TRILUMINOS kijelzőt kap, amely egy 7,9 mm vékony házba kerül. A telefonba az új Qualcomm Snapdragon 650-es processzor kerül, amely előre vetíti azt is, hogy az Xperia X elsősorban felső-középkategóriás készülék lesz, tehát nem az Xperia Z5 utódja. A hatmagos chip azonban két Cortex-A72-es és négy Cortex-A53-as magjával, Adreno 510-es GPU-jával egyáltalán nem tekinthető rossznak, így mindenképpen érdekes készülék lehet. A 3 GB RAM és a 32 GB háttértár ebben a kategóriában normálisnak tekinthető. A Sony a 2620 mAh kapacitású akkumulátorával akár két napos üzemidőt is ígér, de említést érdemel az új, 23 megapixeles hátlapi kamera, illetve a 13 megapixeles előlapi szenzor is. Az Xperia X-ből nem maradt ki az ujjlenyomat olvasó támogatás sem.

Sony Xperia X Performance

Az Xperia X Performance nevű készülék esetében számos képesség azonos az Xperia X-ben fellelhetővel, azonban itt már a teljesítményre helyezte a hangsúlyt a Sony, ez azt jelenti, hogy a Snapdragon 650 helyett a Qualcomm jelenlegi leggyorsabb chipje került a telefonba, a Snapdragon 820. Ezen kívül a Sony nem sokat módosít a specifikáción, nincs több memória, vagy háttértár, az akkumulátor is éppen csak 2700 mAh kapacitásra hízott.

Sony Xperia XA

A középkategóriában is indul a sorozat egy új modellje, az Xperia XA. Itt az 5″-os kijelző már csak HD felbontású, a processzor is a gyengébb MediaTek MT6755-re váltott, 2 GB RAM és 16 GB háttértár érhető el. Az olcsóbb modellnél csökkentek a funkciók is, így a hátlapi kamera csak egy 13 megapixeles Exmor RS szenzor, míg az előlapra 8 megapixeles Exmor R kamera került. Ehhez a hardverhez a 2300 mAh kapacitás még jónak mondható, főleg, hogy elérhető a gyorstöltés funkció is.

Mind a három X szériás Sony Xperia okostelefon Android 6.0 Marshmallow operációs rendszerrel érkezik, a megjelenésük viszont csak 2016 nyarán várható.